Convivialiteit ondanks polarisering: het panelgesprek

Het Toneelhuis en het Antwerpse Urban Studies Institute organiseren een panelgesprek over het potentieel van convivialiteit in superdiverse buurten. Dit doen ze naar aanleiding van de voorstelling Hogeweg van het Toneelhuis en MartHa!tentatief.

Deel 1

Moderator: Erwin Jans
Introductie Hogeweg: Bart Van Nuffelen, schrijver en regiseur van het toneelstuk
Reflectietekst: Tekst van Dirk Geldof en Stijn Oosterlynck, gebracht door Dirk Geldof

Intermezzo

Leerlingen van het Xaveriuscollege schreven tijdens een workshop van Mokhallad Rasem een gedicht over de stad. De leerlingen vertaalden het gedicht naar de verschillende talen die ze zelf thuis spreken.

Deel 2

Geert Schuermans, Ikrame Kastit, Malique Mohamud en Els Vervloesem reageerden op de reflectietekst van Dirk Geldof en Stijn Oosterlynck. Nadien nam Dirk Geldof nog even het woord.

Geert Schuermans

Geert Schuermans is stafmedewerker bij SAM, steunpunt Mens en Samenleving, en auteur van onder meer ‘Tubes en talloren. Lief en leed in Deurne-Noord.’ Voor dit boek liep Geert een jaar lang mee in buurthuis Dinamo, in Deurne-Noord. Hij schetst daarin hoe het buurthuis te werk gaat en hoe mensen er een tweede thuis vonden.

Ikrame Kastit

Ikrame Kastit is co-coördinator van Uit De Marge VZW, een Netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. In het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn, CMGJ vzw, is ze bestuurder van de Kinderrechtencoalitie en lid van Decenniumdoelen. Ze is vooral bezig met de rechten van kinderen en jongeren, diversiteit, armoede en discriminatie.

Malique Mohamud

Malique Mohamud is vernieuwer in de Rotterdamse cultuursector. Daarnaast is hij ook schrijver, programmamaker, presentator, hiphopdocent en artistiek leider van het platform Concrete Blossom. Malique strijdt ervoor ‘om verhalen en perspectieven aan het licht te brengen die doorgaans uit het oog van de mainstream blijven’.

Els Vervloesem

Els Vervloesem is architect, onderzoeker, publicist en partner bij Architecture Workroom Brussels. Ze werkt aan uiteenlopende studies rond architectuur, stedenbouw en stedelijke transformatieprocessen. Het doel: studies over stedenbouw, over sociaal-ruimtelijke kwesties zichtbaar, bespreekbaar en begrijpbaar te maken voor een breed publiek.

Dirk Geldof

Laatste woord

Mohamed Barrie is masterstudent Sociaal werk aan de Universiteit Antwerpen. Hij wil meer Afrikaanse jongeren in het hoger onderwijs krijgen. Daarom richtte hij de studentenvereniging AYO, African Youth Organisation, op. Mohamed Barrie reageert op de vorige sprekers en eindigt de studienamiddag met enkele kritische vragen.

Audio/montage: Ine
Beeld: Tess

Plaats een reactie