Kleppers: Till it’s over

In het kader van de Klepperskrant schreef ik een artikel voor de voorstelling Till it’s over van SKaGeN.

Voor de theatrale performance ‘Till It’s Over’ ging het gezelschap SKaGeN in zee met Amerikaans beeldend kunstenaar Richard Jackson. Valentijn Dhaenens en Clara Van Den Broek proberen een antwoord te vinden op de prangende vraag of geweld ons dichter bij elkaar kan brengen. Als bakermat voor de voorstelling, gaan zowel de acteurs als de kunstenaar uit van het oorlogsschilderij Guernica van Picasso.

“We lezen getuigenverhalen van overlevenden, we maken ons poreus. Zoeken hoe beeldende kunstenaars zich tot het thema hebben verhouden. Proberen de beelden te lezen, ons ertoe te verhouden.
Ondertussen praten we dagelijks met Richard Jackson, hoewel hij zich momenteel aan de andere kant van de oceaan bevindt. We sturen hem berichten terwijl hij slaapt, hij is aan de slag terwijl wij rusten. We treffen elkaar soms in wat voor ons de late namiddag is. Dan wisselen we ideeën, ervaringen, en gevoeligheden uit.” – Dagboekfragment Clara van den Broek

Richard Jackson is alles behalve een passieve kunstenaar achter een schildersezel. Sinds de jaren zeventig al, is hij een prominent figuur in de hedendaagse kunst. Zijn werk zweeft tussen het Abstract Expressionisme en Actionpainting.

Jackson stelt de handeling van het creëren voorop. Grote explosies aan verf bekladden zijn werk en heel de ruimte errond. Hij ziet verf als een alomtegenwoordige vloeistof, waarmee hij op verschillende manieren aan de slag kan.

Hoewel hij al vier decennia bezig is, blijft hij de kunstwereld uitdagen. Door typische Amerikaanse bezigheden als jagen en sporten in beeld te brengen, put hij het American household op een maatschappijkritische manier uit. Hij wil met zijn figuratief werk een debat openen over het formalisme dat al jaren heerst in de hedendaagse kunst. Volgend jaar stapt hij op tram 8, maar dat houdt hem niet tegen om spannende samenwerkingen als ‘Till It’s Over’ aan te gaan.

Tekst: Tess
Foto: (c) Fred Debrock


Plaats een reactie